AVAN

Kennisbank

Welke softwaregegevens in het Technisch Constructie Dossier?

Hangt er even van af of u een fabrikant of een eindgebruiker bent.
Maar voor beiden wordt sterk aanbevolen de software goed vastgelegd te hebben, als de fabrikant van het geheel die software (uit ‘goodwill’) ook meelevert aan de klant. Het is een onderdeel van het inkoopcontract en is onlosmakelijk onderdeel van het samenstel (al hoe klein ook in omvang).
Ik nam als constructeur (vroeger=1985 t/m 1999) / neem in huidige CE-projecten (ook begeleiding van zelfbouwers/werkgevers) de gehele software altijd mee voor het Technisch Constructie Dossier. Je moet er bij een TCD van een machine altijd vanuit gaan, dat het gedurende 10 jaar een perfect naslagwerk zou kunnen zijn voor allerlei gelegenheden. Dit kan bijv. zijn voor een rechtszaak (een commissie onderzoekt in het TCD dan allerlei zaken, die ten grondslag liggen aan een ongeval), een ingrijpende modificatie (waarbij teruggegrepen moet worden voor de risicoanalyse), of een externe firma, die e.e.a. moet kunnen inzien, omdat de vorige programmeur/softwareschrijver of leverancier na twee, drie jaar failliet zou zijn.
In het algemeen wordt software natuurlijk (digitaal) vastgelegd zijn in de ‘RAM’-, ‘EPROM’ en ‘EEPROM’-geheugens, die in PLC of in een microcomputer(tje) zijn ingebouwd. Maarrr….. deze kunnen op een kwade dag door kortsluiting of overbelasting in de fik vliegen, natuurlijk. Reden te over om in iedere geval de software ook nog eens op CD-Rom(s) vastgelegd te hebben en als ‘hardcopy’ in een TCD nog voorhanden te hebben. Het kan met nog vele andere zaken allemaal onderdeel uitmaken van het complete TCD.
Zelfs foto’s en films van bijv. testen, ingebruikname, etc. Zie de opsomming in onze AVI-folder. Je kunt hier nooit volledig genoeg in zijn. Beschouw het TCD ook als 1 groot ‘bewijsstuk’ (altijd ten voordele van de fabrikant), voor wanneer iets door de eindgebruiker wordt gewijzigd (dan wel met consequenties voor eigen rekening).
Overigens kun je van al het electriek/electronica en software (logische bouwstenen, ladderdiagrammen, toestandsdiagrammen) het beste een aparte map samenstellen (mag ook digitaal, hoor!).